topuri
galerii foto
sondaj
Cea mai buna piesa in 2010 a fost:
Andra - Something New
Rihanna - Rude Boy
Deep Central - Music Makes Me Free
Lady Gaga - Alejandro
Inna - Sun Is Up
Katy Perry - California Girls
Kesha - Tik Tok
Xonia - Beautiful One
Cheryl Cole - Parachute
Guess Who - Locul potrivit
Edward Maya - Stereo Love
Taio Cruz - Break Your Heart
Andreea Banica - Love in Brasil
Travie McCoy - Billionaire
Smiley - Love Is For Free
Kelly Rowland feat. David Guetta - Commander
Alex Velea - Don't Say Is Over
Mossano - Indianotech
Elena Gheorghe - Disco Romancing
alta (spun la comentarii care)
up
artistul saptamanii
Jamie Cullum (nascut pe 20 August 1979) este artist pop and, compozitor de jazz-pop si multi-instrumentalist. Desi este in primul rand vocalist, canta, de asemenea, si la instrumente precum pian, chit...
up
prezentari albume
Dupa o pauza de 3 ani, IRIS revin pe piata cu un album. 12 PORTI cuprinde 12 piese, fiecare avand o poveste de viata prin care mai devreme sau mai...
Universal Music Romania lanseaza Lady GaGa The Remix! Lady GaGa este cea mai de success artista a momentului. Dupa ce a dat lovitura cu albumul de de...
La numai 30 de ani Jamie Cullum este deja un nume de referinta in muzica jazz contemporana. Artistul lanseaza albumul The Pursuit, cel de-al 5-lea din...
up
    Da-ti cu parerea despre acest site!
noutati

Phoenix

 

 

Formatia Phoenix initial Sfintii, a fost infiintata ca formatie de studenti si scolari in anul 1962 in Timisoara. In acelasi an, formatia a castigat locul doi la festivalul national al scolilor din tara.

 

Ulterior, sub conducerea lui Nicu Covaci, formatia isi schimba numele in Sfintii, ca o parodie deoarece membrii trupei erau cei mai non-conformisti draci de pe scena romaneasca de atunci. Timp de un an, grupul canta la cantina facultatii de mecanica din Timisoara, insa este interzisa, datorita influentelor occidentale reflectate atat in repertoriu, vestimentatie si tinuta capilara. De asemenea, numele de Sfintii nu a fost bine privit de autoritati, formatiei reprosandu-i-se ca promoveaza misticismul.

 

Dupa putin timp, formatia revine la numele Phoenix.

 

Anul 1968 aduce o mare schimbare in formatie odata cu participarea la festivalul national studentesc de la Iasi, cand Phoenix a castigat "Marele premiu al festivalului". Tot in acest an, este inregistrat primul disc EP intitulat "Vremuri" la casa de discuri Electrocord. Materialul continea doua compozitii proprii si doua piese straine. Piesele Phoenix incep sa fie difuzate la postul national de televiziune si la radio-urile nationale si locale.

 

Phoenix este primul proiect muzical, care imbina influentele etno cu cele rock, asadar, arhaicul si modernul intr-o armonie muzicala, care a reprezentat o noutate absoluta pentru acele vremuri.

 

Imbinarea folclorului cu modernul s-a realizat pornind de la formule "unplugged" de chitare electrice si acustice, vioara si instrumente de suflat, pana la combinatii de formula "rock" (chitare electrice, tobe, percutie, bass) cu coruri si orchestre simfonice.

 

Phonenix este una dintre cele mai longevive formatii romanesti, are in portofoliu 21 de albume, numeroase concerte si fani. Formatia a reusit sa dainuiasca si sa faca muzica valoroasa si texte de calitate in perioada comunista, in conditiile in care muzica romaneasca era puternic cenzurata. Concertele organizate de cele mai multe ori, in aer liber pe stadioane atrageau mii de fani, lucru ce era vazut ca un pericol serios de catre autoritatile comuniste de la acea vreme. Majoritatea membrilor formatiei au emigrat in Germania din cauza cenzurarii libertatii de exprimare prin muzica. Fara indoiala, Phoenix este un punct de referinta in muzica rock romaneasca, oferind multe modele pentru vitorii artisti.

 

Phoenix a reusit pentru prima data sa imbine folclorul arhaic romanesc si muzica moderna. Formatia Phoenix, initial "Sfintii", s-a constituit ca formatie de studenti si scolari in 1962 in Timisoara. In vara aceea castiga locul 2 la festivalul national al scolilor din tara.

 

1968 Se inregistreaza primul disc EP intitulat "Vremuri" la casa de discuri Electrecord, disc care continea doua compozitii proprii si doua piese straine.

 

1969 apare cel de al doilea disc EP intitulat "Floarea stancilor", cu patru compozitii proprii. PHOENIX participa la festivalul national studentesc de la Bucuresti unde prezinta opera rock "Omul - 36:80" si primeste premiul pentru creativitate si originalitate.

 

1971 Nicolae Covaci schimba radical stilul, producand pentru prima oara in istoria muzicii romanesti o sinteza organica si convingatoare a muzicii stravechi, de datini si ritualuri precrestine cu groov-urile si instrumentatiile moderne tipice muzicii rock. Formatia concepe o opera rock bazata pe legenda Mesterului Manole. Cenzura confisca manuscriptul.

 

Formatia inregistreaza piesa de baza, "Mesterul Manole" si alte doua melodii si produce un Maxi-Single cu acelasi titlu.

 

Tot in acelasi an PHOENIX participa cu succes la doua festivale internationale de amploare: "Bratislawska Lyra" in Cehoslovacia si "Festivalul international de la Sopot", Polonia.

 

Urmatorul LP a fost "Cei ce ne-au dat nume", continand un ciclu al anotimpurilor cu cantece si jocuri prelucrate si compozitii originale inspirate din acest folclor.

 

Urmatorul disc produs in 1972 se intituleaza "Mugur de fluier", titlu cu o semnificatie metaforica deosebita.

 

In iarna aceluiasi an formatia se retrage in munti, unde ramine timp de trei luni, perioada in care se pun bazele operei rock "Cantafabule", inspirat din semnificatia mitologica a animalelor din fabule si legende.

 

La sfarsitul anilor '70 Covaci isi alcatuieste o alta formatie, compusa din membrii de diferite nationalitati, cu care in 1981 produce LP-ul "Transsylvania Phoenix". Formatia pastreaza acest nume in continuare, spre a se deosebi de sutele de produse cu numele de Phoenix.

 

1980 PHOENIX castiga premiul acordat de "DEUTSCHE PHONOAKADEMIE".

 

La mijlocul anilor ´80 apare Single-ul Ballade for you / The Lark (1987) precum si Single-ul Tuareg / Mr.G`s promises(1988).

 

1990 in luna Mai are loc prima intalnire a lui Covaci cu publicul roman dupa o absenta de 13 ani, la festivalul de la "Palatul Copiilor" din Bucuresti, unde canta doar impreuna cu M. Baniciu cateva piese vechi cunoscute.

 

1992 Covaci produce un disc de inalta tinuta artistica implicand vestitul cor romanesc "Song" si "Orchestra simfonica a radioului Bucuresti", disc intitulat "Symphoenix".

 

1993 apare CD-ul "Cantafabule".

 

1996 se pun pe piata CD-urile "Vremuri - Anii 60", "Cei ce ne-au dat nume" si "Mugur de fluier".

 

1997 apare CD-ul "Aniversare 35".

 

1998 PHOENIX face cel mai gigantic turneu prin cele mai mari orase ale Romaniei, cu punerea in scena a "Cantafabulelor", cu balet, costumatii, proiectii de film si video, subliniate de o uriasa instalatie de sunet si lumina.

 

1999 se inregistreaza un Maxi-CD cu trei piese, numit "Ora - Hora".

 

2000 apare noul disc intitulat "La umbra marelui urs", insotit de o varianta engleza "In the shadow of the big bear", interpretata de fostul basist al formatiei "Black Sabbath", Malcolm J. Lewis. Are loc un turneu de prezentare a discului nou in Germania.

 

2005 apare discul Baba Novak. 

 

Sursa: Transsylvania - phoenix.ro
Discografie
Baba Novak
Anul aparitiei: 2005
In umbra marelui U.R.S.S.
Anul aparitiei: 2003
In umbra marelui urs
Anul aparitiei: 2000
Mugur de fluier - Reeditare
Anul aparitiei: 1999
Cei ce ne-au dat nume - Reeditare
Anul aparitiei: 1999
Ora-Hora
Anul aparitiei: 1999
Vremuri - Anii 60 - Reeditare
Anul aparitiei: 1998
Aniversare 35
Anul aparitiei: 1997
Cantafabule - Bestiar
Anul aparitiei: 1996
Evergreens
Anul aparitiei: 1993
SymPhoenix
Anul aparitiei: 1992
Remember Phoenix
Anul aparitiei: 1991
Ciocirlia / Perestroika
Anul aparitiei: 1990
Tuareg / Mr. G's Promises
Anul aparitiei: 1988
Ballade for you / The Lark
Anul aparitiei: 1987
Transsylvania
Anul aparitiei: 1981
Cantafabule
Anul aparitiei: 1975
Mugur de fluier
Anul aparitiei: 1974
Mesterul Manole
Anul aparitiei: 1973
Cei ce ne-au dat nume
Anul aparitiei: 1972
Floarea stancilor
Anul aparitiei: 1969
Vremuri
Anul aparitiei: 1968
spune-ti parerea
nume obligatoriu
comentariu
1 comentariu pana acum
marian : 26 feb. 2014, 19:49
Trupa de automobile în cadrul
Raspunde la acest comentariu